04 Kwi

Sprawozdanie ze spotkania Infolinerów Koalicji Zdrowia dr. Ratha

04–05 kwietnia 2014. Brody – Uniwersytet Przyrodniczy. Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne

Dobrze, że są takie miejsca w Polsce, gdzie krowy są szczęśliwe, a ludzie jedzą topinambur. Szerzej o tym spotkaniu napisała Paula Gawryszewska.

Już na pierwszym zdjęciu grupowym widać niemal wszystkich Konsultantów krajowej infolinii Koalicji Dr Rath. My od siebie dodamy kilka zdjęć, które obrazują w jak niezwykłym byliśmy miejscu. Tu naprawdę widać, że zwierzakom żyje się dobrze (szkoda, że tak krótko), a na polach rośnie topinambur, trochę zapomniana, a na pewno niedoceniana roślina. Dziś wybujała w ogrodzie nieopodal siedziby Fundacji. Pierwsze zbiory już… zimą.

brody-1W piątek 04.04 z samego rana o 5:30 wyruszyliśmy w Tour Polska 2014. Pomimo, że wyjechaliśmy tak wcześnie nie dane nam było dotrzeć planowo do Brodów ze względu na potężny korek na autostradzie.

Dojechaliśmy dopiero o 22:00. Nasi Infolinerzy wyglądali nas już z utęsknieniem, dobrze że na miejscu była Paula, która razem z dyr. Warychem zajęła się naszymi gośćmi. Po dotarciu do pałacu zjedliśmy przepyszną brody-2kolacje i rozpoczęły się pierwsze rozmowy z naszymi koalicjantami. Do hotelu dotarliśmy o 1:00 w nocy. Pomimo zmęczenia czuliśmy się podbudowani tak ciepłym i serdecznym przyjęciem. Noc i czas na regenerację sił wydawały się nam bardzo krótkie, za krótkie. Tej nocy spaliśmy jak susły. W sobotę rozpoczęliśmy dzień od krótkiej wycieczki, którą zorganizował nam dyr. Warych po swoim ekologicznym gospodarstwie. Rześkie, wiejskie powietrze sprawiło, że po powrocie w dosłownym tego słowa znaczeniu rzuciliśmy się na pyszne śniadanie. O 10:30 nasz gospodarz dyr. Warych wygłosił krótki wykład na temat swojej pracy na Rolniczym Gospodarstwie Doświadczalnym, miejscu gdzie się spotkaliśmy. O 11:00 rozpoczęliśmy szkolenie. O godz. 13:00 zasiedliśmy do wspólnego obiadu, który rozpoczęliśmy słynną zupą z dyni. Oczywiście wszystkie składniki pochodziły z gospodarstwa, dlatego też nikt sobie nie żałował i nawet wegetarianie dali się skusić na takie przysmaki jak gulasz z baraniny czy zrazy cielęce. Samo szkolenie nie było tylko monologiem jednej strony ale aktywną dyskusją, w której wzięli udział prawie wszyscy uczestnicy spotkania. O godz. 18:00 byliśmy już wszyscy tak zmęczeni, że resztę prezentacji przesunęliśmy na następny dzień.

W czasie wolnym mogliśmy zwiedzać gospodarstwo jak również spacerować po otaczającym pałac parku i chociaż pogoda nam nie dopisała nikt nie narzekał, wręcz przeciwnie-w tych dniach Brody stały się oazą uśmiechu i dobrego humoru.

brody-3W niedzielę rozpoczęliśmy nasz dzień od wspólnego śniadania. Najedzeni przystąpiliśmy do kontynuacji szkolenia. Tak jak w sobotę uczestnicy bardzo aktywnie włączali się w dyskusję. Oprócz tematyki produktów rozgorzała dyskusja nad bieżącymi tematami z życia Koalicji. Po obiedzie część gości musiała już niestety wyjeżdżać. Dla osób, które zdecydowały się zostać trochę dłużej p. dyr. Warych urządził wycieczkę do pobliskiego gospodarstwa, w którym niepijący alkoholicy zajmują się ekologiczną uprawą warzyw i zbóż jak również prowadzą hodowlę kóz, krów i kurczaków. Obserwując tych ludzi i owoce ich pracy mogliśmy się przekonać, że można żyć w zgodzie z samym sobą i z otaczającym nas światem. Wszystko jest możliwe, trzeba tylko naprawdę chcieć. Ok. 17:00 wyjechali ostatni zaproszeni, niektórzy ze łzami w oczach.

brody-4W poniedziałek ok. godz. 8:30 z ciężkim sercem musieliśmy opuścić gościnne Brody. Podróż powrotna odbyła się bez większych komplikacji. Już w jej trakcie dzwonili do nas ludzie z gratulacjami wspaniałego spotkania i z prośbą o następne, co bardzo nas podbudowało i daje nam siłę do dalszej pracy. Do Herzogenrath przyjechaliśmy ok. godz. 18:00, zmęczeni ale szczęśliwi tak udanym spotkaniem, które powinno niedługo przynieść swoje owoce.

Zdjęcia: Roman Szałapski

01-praca-na-roli-nie-jest-lekka,-wie-o-tym-Sonia-SzałapskaFot. 1. Praca na roli nie jest łatwa. Dobrze wie o tym Sonia Szałapska

02-to-był-obornik,-a-teraz..Fot. 2. To był jeszcze wczoraj obornik, a teraz…  mgr inż. Edward Warych
administrator Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego – Brody oprowadzał nas po swoich (prawie swoich) włościach.

03-ten-byk-waży-ponad-tonęFot. 3. Ten zarodowy byk waży ponad tonę

04-szczęście-cielaków-przeszło-na-SonitkęFot. 4. Radość i szczęście cielaków udzieliły się Sonii